085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Steeds meer schadevergoeding na onterechte detentie in politiecel


Nieuwsartikel op AD.nl – 6 september 2013


De overheid is steeds meer geld kwijt aan schadeclaims van mensen die ten onrechte in de cel zijn gezet. Vorig jaar werd een recordbedrag van ruim 23 miljoen euro geclaimd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.Nooit eerder was de overheid zo veel miljoenen kwijt aan claims van ex-verdachten.


Burgers hebben recht op een schadevergoeding als ze worden vrijgesproken, of als ze in de cel zijn gehouden terwijl de misdaad waarvan ze werden verdacht daarvoor niet ernstig genoeg was.

Het aantal mensen dat met succes een schadeclaim indiende, steeg vorig jaar naar 11.248. Dat is ruim 14 procent meer dan een jaar eerder en zelfs drie keer meer dan 10 jaar geleden. Het schadebedrag dat de overheid moest uitkeren van rechters, liep de afgelopen jaren ook gestaag op naar 23,1 miljoen euro, bijna 11 miljoen euro meer dan 10 jaar ervoor.

De overkoepelende Raad voor de Rechtspraak zegt dat er onderzoek nodig is om de oorzaak van de groei van de claims te achterhalen. Er zijn wel ‘factoren’ die van invloed lijken te zijn, zo laat de raad weten. Volgens rechters worden sinds de gerechtelijke dwaling in de Schiedammer Parkmoordzaak vaker verdachten vrijgesproken. In die geruchtmakende zaak bleek een man ten onrechte te zijn veroordeeld.

Desondanks worden verdachten volgens rechters ook steeds vaker in de cel gezet, in plaats van te worden vrijgelaten met ‘slechts’ de status van verdachte. Waarom mensen meer claims indienen, is nog onduidelijk. Dat moet nog worden onderzocht.

Gemiddeld werd er ruim 2000 euro per persoon toegekend. De vergoeding voor een nacht ten onrechte in een cel ligt tussen de 80 en de 105 euro.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Schadevergoeding